Russkiy Toy

Russkiy Toy: Historik

Ursprunget till rasen är svårt att fastställa. Man höll dem som sällskap för adelsdamer, som rått- och musfångare och som levande ringklockor på de ryska godsen. 1958 föddes Chiki i Moskva, ursprunget till den variant som kallades långhårig moskvadvärgterrier. 1966 kom första rasstandarden och 1988 gav hemlandet ut en ny rasstandard, där de två hårlagen ingick. 2006 fastställdes den standard som gäller idag och rasen godkändes av Svenska Kennelklubben. Samtidigt ändrades namnet till russkiy toy och rasen flyttades till grupp 9.

Användningsområde

De följer gärna med på upptåg och är väldigt sociala och fullkomligt älskar uppmärksamhet. En del tränar lydnad, agility, freestyle och spår med sina hundar. De är väldigt lättlärda, kvicka i hjärna och kropp och passar därför utmärkt för dessa aktiviteter. Det är en aktiv ras, som uppskattar stimulans och följer gärna med på långpromenaden och joggingturen. Samtidigt som de mer än gärna kurar ihop sig i knät på sin ägare. För den, som har flera hundar är det inget ovanligt att ha hela flocken liggandes på sig i soffan.

Hälsa

Russkiy toy är en frisk och kry ras. Möjligen kan man vara observant på tänderna, dels att de fäller alla valptänder och en del kan få tandsten. Rasen ingår i Svenska Kennelklubbens hälsoprogram avseende patella (lösa knäleder).

Egenskaper / Mentalitet

De är sociala och kontaktsökande mot både hundar och människor. De är stora personligheter, kvicka i huvud och kropp och passar för den aktive. Det krävs inga dagliga långpromenader. Rasen är rolig att träna och uppskattar att mysa och ta det lugnt. De är tydliga i sitt kroppsspråk och därmed har de lätt för att umgås med andra hundar. Men storleken gör att de inte kan leka med vilken hund som helst. Olyckor kan ske med större raser. De ska inte vara rädda och skygga. En russkiy toy ska vara aktiv, spontan, kontaktsökande och gilla att vara i rörelse.

Storlek och utseende

Rasen ska vara elegant, kvadratiskt byggd med långa ben och fin benstomme. Öronen är karaktäristiskt stora, högt ansatta och upprättstående. De långhåriga ska ha långa fransar på öron, svans och tassar, de släthåriga ska ha kort, tät päls. Mankhöjd är ca 20–28 cm och de ska inte väga över 3 kg.

Pälsvård

Den kräver minimal pälsvård. Ett bad, med ett milt hundschampo, när den är smutsig och borstning av pälsen vid pälsfällning räcker bra.

 

(Källa http://www.skk.se/hundraser/russkiy-toy/)