Schapendoes

Schapendoes är enligt oss en lagom stor hund, alltid pigg på lek och träning men samtidigt kan konsten att slappna av mellan varven.

När vi skaffade vår första schappis var det för att dåvarande yngsta dottern skulle få en hund att träna. Kriterierna för att hitta rätt ras var många & ibland nästan lite motsägelsefulla när vi försökte hitta en lämplig
ras:
– ”will to please”
– pigg & arbetsvillig
– stabil mentalt
– en hund som klarar av krav i träning
– kunna tåla att bli en i schäfergänget
– lätt för att koppla av
– inte kräva daglig träning
– ska enkelt & snabbt kunna anpassa sig till ren sällskapshund

Till slut efter många gallringar av raser så fanns det en kvar som uppfyllde precis allt det som vi letade efter, Schapendoes. Ett rasval jag inte ångrat och nu ingår denna underbara ras i vår kennel.

chapendoes är enligt oss den perfekta allround hunden. Den har så mycket glädje och vilja att lära sig saker och kan samtidigt anpassa sig till att vara med som en ren familjehund.

Med en schappis i familjen har man alltid tillfälle att få dra på smilbanden. De är som ett litet lyckopiller och sprider glädje från morgon till kväll


Historik

slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet fanns schapendoes överallt i Holland där det fanns herdar och fårhjordar. Herdarna uppskattade rasen för dess outtröttliga vilja att arbeta och för dess intelligens. Rasen är besläktad med bearded collie, puli, polski owczarek nizinny, old english sheepdog, briard och bergamasco. P.M. C. Toepel anses vara grundare av rasen. Under åren 1940–1945 lyckades man i Holland samla ihop några exemplar av den då nästan utdöda rasen. 1954 skrevs en standard och en stambok upprättades. Rasen godkändes slutligen 1971.

Användningsområde

Schapendoes är en vallhund som användes och används även i dag för att valla får. Rasen deltar även med glädje och framgång i hundsporterna rallylydnad, lydnad, freestyle och agility. Inom rasen finns även hundar som tävlar i spår,eftersök, med mera

Hälsa

Generellt är schapendoes en frisk ras. Höftledsdysplasi (HD), armbågsledsdysplasi (ED) och g-PRA (ögonsjukdom) förekommer.

Egenskaper / Mentalitet

Schapendoes är intelligent, vaksam, glad, livlig, modig, vänlig och aktiv. En stor förmåga att hoppa är viktigt, liksom intelligens och förmåga att agera på egen hand. Mot människor i sin omgivning utvecklar den en stor tillgivenhet och lojalitet. Rasen ska fungera bra tillsammans med andra hundar och djur. Samarbetsviljan, glädjen och den goda fysiken gör den till en härlig tränings- och tävlingskompis. Nervositet, stress och aggressivitet är inte rastypiska egenskaper.

Storlek och utseende

En schapendoes är en lätt byggd långhårig hund. Mankhöjd för hanar är 43–50 cm och tikar 40-47 cm.Pälsfärgen är ofta blågrå och svart men alla färger är godkända enligt rasstandarden. Pälsen, som ger ett rufsigt intryck, har underull. Den ca 7 cm långa pälsen är längre över bakdelen. Den är inte slät utan lätt vågig och får aldrig vara silkig. Där pälsen är längre står den upp i tofsar

Pälsvård

En korrekt schapendoes päls är mycket lättskött. Den har en period under unghundstiden då valpullen släpper då kan den kräva mycket arbete med nästan dagliga utkamningar.

(Källa http://www.skk.se/kopahund/hundraser-valpkullar/schapendoes/